Huurkoop, een andere manier huis kopen Hongarije

Een huis kopen in Hongarije is in, beperkte mate, ook mogelijk middels huurkoop. Er zijn een aantal (vooral Westerse) eigenaren die huizen op afbetaling, huurkoop, te koop aanbieden. De koper doet dan een aanbetaling en betaalt het restant in een aantal maandelijkse termijnen. Bijvoorbeeld 48 of 60 maanden.
De koper is pas 100 % eigenaar als de laatste termijn betaald is. Ofschoon het aanschaffen van een huis in Hongarije via huurkoop wettelijk niet geregeld is, is het een constructie die werkt voor koper en verkoper. In het onroerend goed kadaster van Hongarije, vergelijkbaar met het Nederlandse kadaster, wordt dan de aantekening gemaakt dat er op huurkoop is gekocht. De eigenaar van het betreffende verkochte huis in Hongarije blijft in het kadaster dan als eigenaar staan totdat de laatste termijn betaald is.


Voorbeeld:
object8410 10

Voordelen van huis kopen Hongarije op huurkoopbasis

Er zitten voornamelijk financiële voordelen aan het kopen van een huis in Hongarije op basis van huurkoop. Hierbij maakt het niet uit of u nu een vakantiehuis op huurkoop of een huis of boerderij in Hongarije koopt om er permanent te gaan wonen.

Voordelen:
  • U betaalt maar een gering bedrag aan, bijvoorbeeld 25 %. Stel dat een boerderij in Hongarije 25.000 euro kost dan betaalt u bijvoorbeeld 5.000 euro aan en de rest in maandelijkse termijnen. Meestal mag u 4 a 5 jaar over de termijnbedragen doen.
  • U kunt meer huis kopen voor uw geld. Door de betaling over een aantal jaren te spreiden, kunt u meer kapitaal bij elkaar krijgen.
  • Ook in Hongarije betaalt u overdrachtsbelasting. U betaalt de overdrachtsbelasting ( 4 % van de aankoopprijs ) bij huurkoop pas nadat u 100 % eigenaar bent geworden. U bent pas eigenaar nadat de laatste termijn betaald is.

Nadelen huis kopen op huurkoopbasis

Er zitten ook nadelen aan het kopen van een huis op huurkoopbasis.
  • Als u bijvoorbeeld de periodieke betalingen niet meer kunt voldoen door een negatieve verandering van uw inkomen, kunt u het aanbetaalde geld kwijtraken.
  • U kunt het huis niet verkopen zolang u de laatste termijn niet heeft betaald, de oorspronkelijke eigenaar staat tgenslotte in het Hongaarse onroerend goed kadaster nog ingeschreven als eigenaar en zal nooit meewerken aan een verkoop zolang de gehele koopsom niet betaald is.
  • Indien de eigenaar van het huis komt te overlijden voor de hele koopsom is betaald, kan er een ingewikkelde juridische situatie ontstaan. Zeker als de erfgenamen niet mee willen werken aan de huurkoop constructie. En in Hongarije komt het ook vaak voor dat een huis of stuk grond eigendom is van meerdere familieleden. 

Aanbod huurkoop

Aanbod betreffende huurkoop komt niet heel veel voor in Hongarije. Hongaarse eigenaren willen vaak verkopen en hebben dan direct ook het geld nodig.
Op www.tiszameer.com kunt u aanbod vinden.

Meer informatie over huurkoop

Wij adviseren u, als u een huurkoopconstructie overweegt, om naar de laatste stand van zaken te informeren. In Hongarije veranderen fiscale en juridische zaken regelmatig.
Dit geldt ook voor het kopen van een vakantiehuis, boerderij of huis in Hongarije via huurkoop.